Jos Vaanholt Caravans B.V.
 
   
 

Handige informatie


 

 Caravan zomerklaar


Als de caravan in de buitenlucht heeft overwinterd, dan heeft dit zijn sporen vaak duidelijk op de caravan achtergelaten. Bij een verblijf in een overdekte stalling blijft de verontreiniging meestal beperkt tot wat stof. Een wasbeurt is in beide gevallen nodig.

Om de laklaag zijn beschermende werking niet te laten verliezen dient de caravan te worden voorzien van een nieuwe waslaag. Daarna dient de caravan gebruiksklaar te worden gemaakt. Zo moet bijvoorbeeld de watertank grondig worden schoongemaakt. Ook kan het nodig zijn om de caravan een onderhoudsbeurt te laten geven.

Wanneer je de werkzaamheden zelf uitvoert begin je met het voorspoelen van de caravan met schoon water. De meest vervuilde delen worden vervolgens voorbewerkt met een schoonmaakmiddel dat het ergste vuil losweekt.

Als het ergste vuil is losgeweekt, breng dan met een zachte borstel rondom een shampoo aan. Begin bij het dak en werk naar beneden. Spoel tussendoor de al behandelde delen schoon zodat de schoonmaakmiddelen niet de kans krijgen op te drogen.

 

 


De kunststof ramen verdienen bijzondere aandacht. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen namelijk schade toebrengen aan de ramen. Gebruik voor de ramen daarom alleen lauw schoon water of een speciale acrylreiniger.

Na de wasbeurt met shampoo zijn hardnekkige vervuilingen zoals zwarte strepen, teer en hars vaak niet verdwenen. Deze vervuilingen vragen om een speciale aanpak.

Het gebruik van cleaners wordt sterk afgeraden. De laklaag van een caravan is namelijk erg dun en voor je het weet poets je er doorheen. Gebruik daarom alleen speciale reinigingsproducten om deze verontreinigingen te lijf te gaan


Hoge druk spuit LET OP

Bij het schoonmaken van de caravan kun je ook gebruik maken van een hogedrukspuit. Hierbij moet je je wel bewust zijn van de kracht waarmee het water uit de spuitlans komt. Zo mag de spuitmond van de lans nooit te dicht op het plaatwerk worden gehouden. Opgeplakte sierstrepen en logo’s kunnen namelijk losraken. Ook de rubbers van ramen, deuren en serviceluiken moeten worden ontzien omdat de kitlaag onder deze rubbers kan worden beschadigd met alle nare gevolgen van dien.


De binnenkant laat zich het eenvoudigst reinigen wanneer de losse delen zoals kussens, vloerbedekking en dergelijke zijn verwijderd. Na het goed stofzuigen kunnen de meubeldelen met een vochtige doek worden afgenomen. Reinig de koelkast grondig zodat hij weer lekker fris ruikt, controleer meteen ook even de conditie van de afdichtingrubbers.

De bekleding van de kussens kan worden gereinigd met lauw water. Textielreinigers gebruik je alleen wanneer dit echt nodig is, want de kussens zijn van fabriekswege al voorzien van een beschermende coating. Bij het gebruik van textielreinigers gaat de werking van de coating (geleidelijk) verloren.

Technisch onderhoud

Vochtmeting
Het technische onderhoud wordt door de dealer uitgevoerd. Omdat vocht de grootste vijand van de caravan is, is het verstandig om een vochtmeting te laten uitvoeren. Een eventuele lekkage kan zo vroegtijdig worden opgespoord. Een vochtmeting kan apart of als onderdeel van een onderhoudsbeurt worden uitgevoerd.

 

In het geval van een Bovag of Focwa onderhoudsbeurt wordt de caravan op een groot aantal punten gecontroleerd waarbij je een controlerapport ontvangt. De caravan wordt hierbij (na eventuele reparaties) voorzien van een goedkeuringssticker.

Onderhoudsbeurt: bijtijds afsprekenIndien je het onderhoud laat uitvoeren in het najaar heeft dit voordelen. Zo is het eenvoudiger om een afspraak te maken (vlak voor de zomermaanden zijn de wij vaak volgeboekt)  En een afspraak voor een onderhoudsbeurt, vochtmeting of reparatie maak je natuurlijk heel gemakkelijk door te bellen met
Jos Vaanholt caravans bv.